top of page

2. Dünya savaşında Japonların  Amerikaya karşı düzenlediği unutulmaz süpriz saldırı, Pearl Harbor saldırısını biliyor musunuz? Aslında bu saldırı, Go oyununun kadim stratejisi "Yalnız taşa saldır" ile planlanmış, Go oyunundan ilham alınarak düzenlenmiştir.

birmingham-museums-trust-5EUh-tq31eA-uns
maarten-van-den-heuvel-_pc8aMbI9UQ-unspl

2. Dünya savaşında, profosyonel satranç oyuncuları kod kırıcı olarak çalışmışlardır. Ve Nazi Enigma kodunu kıran da kendileri olmuştur. 

Kart oyunları Ortaçağ Avrupa'sında o kadar bağımlılık verici bir eğlence aracı olmuş ki, insanlar işlerine gitmeyip, buluşup kart oynuyormuş. En sonunda  1377 yılında Paris otoritesi kart oyunlarını yasaklamak zorunda kalmış. Ve din adamları bu kartların 'Şeytanın resim defteri' olduğu hakkında vaizler vermişler.

stephanie-leblanc-FiknH_A0SLE-unsplash.j

İskambil kartlarının alkol ve kumar ile olan ilişkisi inkar edilemez. Fakat bu ilişki sandığınızdan daha eski! İskambil kartları, Tang Hanedanında 9. Yüzyıldan beri oynanan kart oyunlarından günümüze gelmiş. Ve evet, tahmin edersiniz ki o zamanlarda da alkolsüz ve bahse girmeden oynanmazmış!

Satrançtaki Şah Mat kelimesi, Persçe'deki "Shah Mat" kelimesinden günümüze gelmiştir. Bu "Kral öldü" demektir.

carlos-esteves-BRJuVro01IY-unsplash.jpg
wim-van-t-einde-4y3efE_x-NU-unsplash.jpg

Aslında satranç ilk ortaya çıktığında katlanır bir tahtası yokmuş. Katlanan tahta, bir rahip tarafından icat edilmiştir. Bu rahip, bir satranç tutkunudur fakat kilisesi satranç oynamasına izin vermeyince, satranç takımını kitaplıktaki kitapların arasına saklayabilmek için katlanır tahtayı icat etmiştir.

Louisiana'da bir köle, sahibinin çocuğu ile bilye oyunu oynamayı, ve en çok bilyeyi o alırsa serbest kalacağına dair bir anlaşma yapmıştır. Ve kazanıp hürlüğünü kazanmıştır.

crystal-berdion-2_ciDR6nRfw-unsplash.jpg

İskambil kartlarında neden 4 kral var biliyor musunuz? Aslında bu karar, Avrupa'nın 4 büyük kral anlayışına dayanıyor. Bu 4 kral; İngiltere kralı 1. Charles (Kupa Kralı), Büyük İskender (Sinek Kralı), İsrail kralı Davud (Maça Kralı), ve kral Sezar'dır (Karo Kralı).

Peki ya İskambil kartlarındaki 4 kız kartına ne demeli? Bunlar kral kartlarından daha karışık bir sisteme sahip. Sinek Kızı "Argine" aslında ispanyolca kraliçe anlamına gelen "Regina" sözcüğünün anagramı. Maça Kızı "Pallas" ise yunan mitolojisinden Athena'nın bir lakabı. Kupa ve Karo kızları ise sırasıyla "Judith" ve "Rachel" olarak adlandırılmakta, ve ikisi de İncilden alınmış karakterler! 

liza-pooor-QHutOO4jiRw-unsplash.jpg
shirota-yuri-p0hDztR46cw-unsplash.jpg

Çocuk oyunlarının çoğu aşırı eski zamanlara dayanır, ve sadece bazıları günümüze kadar kurtulmuştur. Özellikle geçmişte kalan bazı oyunlar çocukların birbirine zarar vermesi veya hayvanlara zarar vermekten oluşuyordu, bu oyunlar zamanla kaybolmuştur.

Almancada seksek'in karşılığı "Himmel und Holle" adıdır. Bu cennet ve cehennem anlamına gelmektedir. Seksek çiziminin sonundaki kare cennet, ondan bir önceki kare ise cehennemdir. Hoplayan ve çizen de dahil olmak üzere cehenneme basan elenir.

bottom of page